ATGAL Kaip susidaryti namų mokymo (arba veiklos su vaikais) planą. Kaip aš planavausi namų mokymą vasarai

Esu beveik tikra - normalūs ir oganizuoti šiame įraše neras nieko naujo. Tačiau jei tu tokia pati kaip ir aš... ehm truputį pakvaišusi, mažumėlę spontaniška, trupinėlį išsimėčiusi, kruopelytę be tvarkos, tuomet šok į ratus - trauksim į kelionę. Papasakosiu, kaip aš visą mėnesį planavausi, ką su vaikais veikti (o tai reiškia – mokytis namuose... nes mes mokomės namuose, ane..) tris vasaros mėnesius. Sudėjau šimtą taškų ant i, dariau ir perdarinėjau, mąsčiau ir permąstinėjau, ir pagaliau, man rodos, įveikiau tą siaubūną. Galbūt sugaišti mėnesį laiko, kad sustyguoti tris, nėra pats ekonomiškiausias variantas, tačiau verta – dėl bendro išprūsimo... Be to, per metus laiko išmokau štai ką: be plano net neverta judėti iš vietos. Tikrai. Tikrai. Tikrai. Girdi? Tikrai. Už antro kampo jau pamirši, ką darei prie pirmo kampo, o ties šeštu būsi pametusi kelią, o galiausiai viskas baigsis ašaromis ir nusivylimu. Tad plano reikia. Viskas, baigiau literatūrines įžangas. Pradedam.

Priemonės

Truputis laisvo laiko, storas segtuvas, popierius, printeris... Manau, kad viską galima surašyti ranka, bet spausdinti visgi greičiau ir patogiau.

Pirmas žingsnis: kokį laiko tarpą planuoji?

Pirmiausia reikia nuspręsti, kokį laiko tarpą nori susiplanuoti. Aš pasirinkau planuoti ketvirčiais (t.y. kas tris mėnesius, po sezoną). Turbūt todėl kad esu dar neįsivažiavusi į visą šitą planų laikymosi reikalą - nemoku laikytis nei kitų, nei savo paties susidarytų planų...  ir net nemoku realistiškai tų planų susidelioti. Be to, sezoniškai planuotis gal net ir patogiau - turiu karkasą, o sezono pradžioje jį užpildau nauja informaciją... Galbūt kitiems smagiau planuotis visus metus  priekį. Respect.

Antras žingsnis: kokius dalykus įtraukti į planą?

Turėjau nuspręsti, ką su vaikais mokinsimės šią vasarą. Pirmiausia susidariau dalykų sarąšą.

(pagal svarbą)

Biblija
Charakteris
Skaitymas
Literatūra
Atpasakojimas
Rašymas
Matematika
Gamta
Geografija
Muzika
Anglų
Dailė
Mintinai
Dailininkas bei kompozitorius

Daugoka?.. Niekis – tai tik optinė apgaulė. Nes vėliau, kai dalykai išsimėto savaitėje, sąrašas nebeatrodo toks ilgas.

Trečias žingsnis: ką planuojate daryti su kiekvienu konkrečiu dalyku?

Susidarius dalykų sąrašą, kitas svarbus žingsnis – nepalikite nei vieno dalyko savieigai. Iš karto nuspreskite ką skaitysite, kokią priemonę ar knygas naudosite. Tai labai svarbu. Pastebėjau, kad dalykas (na tarkim literatūra, skaitymas, matematika) paliktas be jokio konkretaus plano būna kažkaip „pamirštamas“, būtent neapibrėžtas dalykas „nebetelpa“ į savaitę, būtent tokio dalyko vis neprisiruošiame pajudinti.

Tad sudarius dalykų sąrašą, ėmiau ir tiksliai nustačiau kiekvienam dalykui formą:

Biblija

Priemonės: Jesus Storybook Bible, Biblija, Starr Meade "Training Minds, Teaching Hearts", Sally Michael "God's Names"

Ir toliau rytais Aurimas su vaikais skaitys mūsų turimas vaikiškas Biblijas bei nagrinės vieną iš Aurimo išrinktų knygų. Jų trijulės rytinio laiko į savo planą neberašau, nes Aurimas labai tvirtai apsiėmęs šią sritį. Ačiū Dievui už tai.  

Taip pat su vaikais toliau mokinsimės psalmes. Išsirinkau tris konkrečias psalmes: 24, 27 ir 46. Manau, kad jų visai vasarai pakaks.

Taip pat nagrinėsime knygą Sally Michael „God‘s Names“. Knyga anglų kalba, siunčiausi iš Amazono. Nepaprastai nuostabi priemonė. Knygoje autorė aptaria 24 Dievo vardus. Vienam vardui skiriamas vienas skyrelis. Kiekvieno skyrelio pabaigoje pateikiami klausimai pamąstymui bei idėja veiklai su vaikais. Tos veiklos labai įdomios, neįprastos. Tai pavyzdžiui: „Pasirink žmogų, kuriam galėtumei papasakoti, kad Dievas yra pats didžiausias ir nuostabiausias. Parašyk tam žmogui atvirutę.“.  Arba: „Ar pažįsti žmogų, kuris jau daugelį metų yra krikščionis. Paprašyk jo papasakoti tau apie didžius Dievo darbus jo gyvenime“. Super, ane? Taigi. Man patinka ši knyga be galo be krašto.

Charakteris

Priemonės: "Laying Down the Rails for Children: A Habit-Training Companion"

Ir toliau naudosime knygą „Laying down the Rails“. Apie šią knygą jau rašiau čia (žiūrėkit prie įpročių), todėl daugiau nebeišsiplėsiu. Nusprendžiau visą vasarą su vaikais jaukintis mandagų elgesį (angl. Courtesy). Kadangi knygoje medžiagos pakanka vos kelioms savaitėms (daugiausiai mėnesiui), tad nusprendžiau esamą medžiagą pereiti du kartus iš eilės. Išsikėliau konkrečius mandagaus elgesio principus, kuriuos norėčiau vaikams įdiegti. Taip pat parinkau kelias Biblijos citatas, kurias norėčiau taikyti elgesio formavime. Pasigooglinusi radau nemažai mandagumo lavinimo žaidimų, kuriuos galėsime pažaisti su vaikais – taigi veiklos sočiai. Visi mano išsikelti tikslai, rasti žaidimai ar Biblijos citatos nėra paslaptis - žemiau rasi įkeltą mano susidarytą planą. Gal kažkas tiks ir tavo šeimai.

Skaitymas

Priemonės: "Labas, Raide", raidžių kaladėlės, skaitymo pradžiamokslis "Rūta ir Lukas"

Beveik nieko naujo skaitymo srityje: ir toliau naudosime „Labas, raide“, nes ši priemone labai pasiteisino tiek su Emilija, tiek su Sofija. Taip pat, retkarčiais įterpsiu žaidimus raidžių kaladėlėmis. Be to, neseniai iš draugės pasiskolinau tų pačių autorių knygelę "Rūta ir Lukas". Esu wow sužavėta. Tai toks skaitymo pradžių-pradžiamokslis. Tačiau nuostabus. Aš sužavėta, Emilija sudominta - abi laimingos. Rekomenduoju įsigyti. Būtinai naudosim ir mes.

Literatūra

Kai literatūrą palieku savieigai, skaitome tik tai, kas būna po ranka (arba „kaip užeina“). O po ranka dažniausiai būna mūsų tuometinė skaitoma knyga (dabar tai Narnijos Kronikos) bei Justino Marcinkevičiaus „Laukinė Kriaušė“ (nemeluoju... Marcinkevičius beveik jau mūsų giminaičiu patapo per visus metus...). Pasigendu įvairovės. Pasirodo, nepakanka namie turėti gerų knygų, tas knygas reikia dar ir įplanuoti į mūsų laiką, antraip jos taip ir tegulės lentynose. Tad, įvertinusi mūsų skaitymo tempus, išsirinkau kelias knygeles, kurias norėčiau įveikti per vasarą. Tai S.Paltanavičiaus „Medis užauga didelis“ (nuostabi knygelė), V.Biankio „Apsakymai“ (dalį šios knygos jau įveikėm), G.Isoko „Pavasario žibintai“. Taip pat norėčiau su vaikais perskaityti visą Narnijos Kronikų ciklą (tad 7 knygas... 3 jau įveikėm). Taip pat išsirinkau kelias poezijos knygas (Jakubėnas, Vainilaitis, Gutauskas), kurias įtrauksiu į repertuarą. Iš bibliotekos parsinešiau J.Mackevičius-Nord "Aukso mieste" (Apie bites. Matyt bus gyvoji knyga. Bandysim įveikt). 

Antras žingsnis – gražiai išdelioti turimas knygas 12-koje savaičių (t.y. vasaros laikotarpiui). Primečiau, kad visas knygas paskaitysiu po vieną kartą į savaitę. Tad iš kiekvienos knygos man tereikia 12-kos skyrelių. O eilėraščių į savaitę norėčiau paskaityti bent kelis, tad reikės mažiausiai 24 eilėraščių. Iš trijų poezijos knygų išsirinkau labiausiai tinkančius mums. Štai – dabar turiu sąrašiuką prozos bei poezijos, kurį turiu įveikti per 12 savaičių. Kadangi šį kartą sąmoningai apimtis sumažinau iki minimumo, viskas einasi puikiai. Perskaitome tiek ir dar vieną kitą knygelę viršaus. O kai viskas eina pagal planą... tai ir streso žiū nebėra. Štai patarimas: būtinai planuok, bet mažink apimtis.

Atpasakojimas

Pasirinkau tris atpasakojimo (angl. Narration – svarbi mokymo dalis) būdus: trumpo kūrinėlio, paveikslo (ar nuotraukos), įvykio (kitaip sakant – dienoraščio rašymas) atpasakojimas. Trumpas kūrinėlis – pasakėčios (turiu ir lietuviškų pasakėčių rinkinį, bei Ezopo pasakėčias. Perskaitau trumpesnį ir prašau Emilijos bei Sofijos atpasakoti). Paveikslas ar nuotrauka – pažiūri, užsimerki, atpasakoji. Dienoraštis – užvedėm dienoraščius (aš dienoraščius rašau visą gyvenimą... nuo penktos klasės); vieną kartą į savaitę įrašom po vieną įrašą apie kokį nors įvykį. Vaikai piešia ir diktuoja - aš rašau. Taip vaikai mokosi reikšti savo mintis. Be galo svarbus įgūdis. Atpasakojimas užtrunka vos kelias minutes, o nauda – milžiniška.

Rašymas

Vėl griebsimės perrašinėjimo ir raidžių tobulinimo. Turiu kelias pratybų knygas. Turbūt jas ir naudosim.

Matematika

Matematikai man labiausiai trūko savidisciplinos, todėl ėmiau ir užsisakiau matematikos mokymo medžiagą – Singapore Math. Ši programa, kaip ir galima spėti iš pavadinimo, buvo sukurta Singapūre. Amerikoje ji greitai įgijo didelį populiarumą namų mokytojų tarpe. Prieš kelis metus Anglijos švietimo ministerija nusprendė programą taikyti mokyklose. Singapore Math privalumas toks, kad vaikai yra išmokomi prie standartinių problemų prieiti iš daugiau nei vienos pusės. Mane tai žavi, nes aš mokykloje matematikos užduotis išmokau spręsti tik vienu metodu... Tad su nekantrumu laukiu programos ir trinu rankas – tikiu, kad atradimų laikas bus ne tik vaikams, bet ir man. Truputis biurokratijos: programą pirkau iš Ebay. Siunčiuosi per draugę iš Amerikos, nes Europoje rasti dar sunku. Žinau, kad tai mažai, ką paguos. Turint neribojamus finansus (aš tokių neturėjau) knygas galima pirkti naujas tiesiai iš tiekėjo ar Amazon ir siųstis paštu į Lietuvą, bet tuomet kaina bus kitokia (vienų metų medžiaga bus apie 200USD; perkant per Ebay ir siunčiant kitais keliais įmanoma išsiversti su 50USD).

Tačiau kol mano programa dar keliauja, nusprendžiau sudėti pačius primityviausius pagrindus: atpažinti skaitmenis iki 20, skaičiuoti įvairiais būdais (iki 20, atgal iki 0, kas 2, kas 5, kas 10), bei įtvirtinti elemetariausius faktus (pvz. 2 kartus po 2, pusė iš 4, pusė iš 6, du kartus po 6 ir pan – tokių faktų turiu ištisą sąrašą). Susidariau sąrašą visų dalykų, kuriuos noriu įtvirtint. Dedu pliusiukus ir tiek. Labai primityvu, bet veiksminga. Sąrašiuką rasit kiek žemiau.

Gamta

Nusprendžiau nebesekti jokia mokymo programa, o tiesiog pasirinkau kelias temas, kurias noriu kaip reikiant išsinagrinėti:

Bitės ir kamanės
Skruzdės ir skruzdelynai
Drugeliai ir vabalai
Naktinis dangus
Sodininkystė
Žiedai, puokštės
Išvyka
Vasaros lygiadienis

Kai kuriom temom skirsime kiek daugiau nei savaitę, kitom – mažiau. Bet manau, kad iki vasaros galo daugiau ar mažiau pliusiukai bus sudėti prie kiekvienos. Kiekvieną temą pasiruošiu taip: pasirinksiu kelias susijusias knygas, susirasime tikrą gyvą egzempliorių (stebėsime lauke) ir žiūrėsim, ką rasim. Tai ką rasim, nupiešim gamtos sąsiuviniuose ir aprašysim. Gal padarysim vieną kitą darbelį.

Geografija

Priemonės: Charlotte Mason "Elementary Geography", C. C. LONG "Home Geography for Primary Grades". Štai pdf failas abiejų knygų.

Nauja sritis. Atsisiunčiau ir Copy1 atsispausdinau bei įsirišau dvi "senoviškas" geografijos knygas (anglų klb). Taip, geografijos vadovėlių yra ir modernių, lietuviškų, lengvai prieinamų, bet tuose vadovėliuose tekstas pernelyg sausas. O čia pateiktas tokio beveik pasakojimo pavidalu. Protarpiais įterpta poezija (fantastika). Tad temos vaikams pristatomos labai palengva, bet labai išmintingai.

Taipogi darome ir darysime dar kai ką. Labai smagaus... Dainuojame ir dainelėmis mokomės tai, kas šiaip turėtų atrodyti labai nuobodu. Žemynų pavadinimus, planetų pavadinimus, upių bei kalnų pavadinimus, sostines ir pan. Idėja nėra mano, ją susižvejojau iš tokio krikščioniškos mokymo programos – Classical Conversations. Idėją pagavo ir Agnė iš Moliovaikų, jie su saviškiais irgi daro tą patį. Beje dainelių pavidalu galima mokytis ne tik žemynus ir šalis, o ir savaitės dienas, skaičiuoti (kas 2, kas 3, kas 4 ir pan), mėnesių pavadinimus, telefonų numerius, istorinius įvykius ir pan. Daineles kurti galite patys arba pritaikykite žinomų dainelių melodijas. Jei kantriai palauksite, kitame įraše pasidalinsiu mūsų dainelėmis.

Geografijai dar nusprendžiau taikyti toje pačioje Classical Conversations taikoma žemėlapių vedžiojimą (Map Tracing). Neišsiplėsiu, o kai būsime pasiruošę ir išbandę, pademonstruosiu.

Muzika

Kol Kindermusik atostogos, bandysime Emiliją mokinti groti pianinu. Ji labai to nori. Mes labai to norim. Kas ir kur ir kaip dar neišduosiu, nes nelabai žinau...

Anglų

Anglų programos taip ir nenusipirkau, tačiau sėkmingai jau kelis mėnesiu anglų mokomės patys be jokios programos. Pagrindui naudoju žaidimus ir daineles. Crazy žaidimus, nes kitaip vaikams gal ir nebūtų pernelyg įdomu. Judam vėžlio žingsniu, nes daug kartojam, tą patį per tą patį, tačiau rezultatus matau, todėl ir toliau eisim savu keistu nestandartiniu keliu. Tris kartus į savaitę, po 10-15min. Apie pamokėlių turinį parašysiu kitame įraše, jei tik varikliukas neužges.

Dailė

Nesijuokit, nusipirkau ir dailės mokymo metodinę medžiagą. Kam? Nes kartais pritrūksta fantazijos. Be to, žinot ką? Su Pinterest darbeliais labai toli nenuvažiuosi. Mes sąžiningai visus metus krapštėmės su tais Pinterest darbeliais. Buvo labai smagu. Bet pakaks. Noriu struktūros. Noriu, kad kažkas jau būtų suplanavęs, parinkęs ir nusprendęs už mane. Įsigijau šią knygą: Mona Brookes "Drawing with Children". Ji rekomenduojama ne vieno homeschoolerio. Knygą galima įsigyti Amazone, siuntimas tiesiai į Lietuvą. Glima susisukti iki 20eur. Knygos turėtų užtekti ilgam (mažiausiai metams laiko).

Taip pat tęsiame menininkų tradiciją. Nagrinėsime tris menininkus: Monet, Van Gogą ir Bruegel. Planuoju penktadieniais pasigrožėti vienu iš menininkų paveikslu ir kartu pamėginti su vaikais to paveikslo stiliumi sukurti savo meno kūrinį. Kolkas žaidėme su Monet ir mums visai patiko.

Mintinai

Jau minėjau, kad dainelių pavidalu mokysimės daugybę įvairių dalykų: telefono numerius, gimimo datas, savaitės dienas, mėnesius, skaičiuoti, geografijos faktus ir pan.

Dailininkas bei kompozitorius

Trys dailininkai, trys kompozitoriai. Labai lengva ir paprasta. Fone klausysimės muzikos, stebėsime paveikslus, bandysime kurti savo paveikslus. Viskas.

***
Kaip ir žadėjau, dalinuosi savo planu. Kai kurios dalys bus paliktos pildyti ranka, bet bendrą vaizdą pamatysite. Šį planą atsispausdinau ir įsisegiau į atskirą aplanką.

Visas šitas gėris gyvena atskirame aplanke...

Ketvirtas žingsnis: planuojam savaitę

Taigi pirmiausia nusprendžiau, kokį laiko tarpą planuosiu (vasarą, t.y. tris mėnesius, t.y. 12 savaičių). Antru žingsniu nusprendžiau, kokius dalykus įtrauksiu į planą. Trečiu žingsniu suteikiau tiem dalykam pavidalą. Ketvirtu reikės tuos dalykus įpaišyti į savaitę. Išbandžiau n įvairiausių variantų – t.y. savaitės planuoklių. Tikrai - nemeluoju. Paruoštukai (templates) man netiko, todėl susikūriau savo savaitės dalykų sąrašą. Jis atrodo štai taip. Kvadratėlių skaičius parodo, kiek minimaliai norėčiau konkretaus dalyko padaryti per savaitę.

Šį sąrašą visą savaitę turiu po ranka, kad galėčiau išbraukti dalykus, kuriuos mokėmės. Atsispausdinau 12 kopijų (12-ai savaičių) – nesiterliojau su nutrinamais markeriais ir permatomomis įmautėmis.

Vien turint šį sąrašą jau galima išgyventi visą savaitę, tačiau dar didesniems planavimo ir organizavimo fanams galėčiau parekomenduoti turėti ir savaitės planuoklį – kažkas panašaus į šį... Jame galite susiplanuoti visą savaitę. Man toks planuoklis dar neprigijo, bet bandau jaukintis...

arba

Penktas žingsnis: vienas segtuvas

Taigi, turim laiko tarpą, turim dalykus, turim savaitės karkasą. Dabar tereikia viską gražiai susidėt į vieną segtuvą. Prisipažinsiu: turėti vieną tvarkingą segtuvą, su švariais atspausdintais lapais nėra natūrali Eglės Grigaliūnienės būsena. Aš labiau prie meno. Aš spontaniška. Aš netvarkinga. Aš pričiuožus. Aš nemoku turėti vieno tvarkingo segtuvo. Bet žinot ką?.. Visko išmokstama. Aš mokinausi metus laiko. Bet išmokau. Cha. Jei tai įmanoma man... įmanoma bet kam.

Taigi visą savo atspausdintų lapų gausą suprastinau iki vieno segtuvo ir vieno aplanko. Jie yra visur su manim, visada po ranka.

Segtuve yra tokie pagalbiniai lapai:

Organizaciniai

  • Bendras visų metų kalendorius (kad lengviau gaudyčiausi laike...

  • Dviejų lapų gimtadienių kalendorius (labai svarbu, nes didėjant draugų ratui... pamirštu kada kas gimęs...)

  • Mokymosi kalendorius (žymiuosi, kiek dienų mokėmės, kad maždaug žinočiau situaciją)

  • Minėtas savaitės planas (checklist) bei savaitės kalendorius (kurio dar vis normaliai nemoku prisijaukint)

Savo 12-os savaičių dalykų planą laikau atskiroje papkutėje. Kadangi tą planą naudoju daugiausiai, lanksti papkutė pasirodė daug patogesnis variantas.

Kiti skyriai segtuve:

Biblija

Čia turiu įsegtą Biblijos skaitymo planą vaikams, Dievo vardų sąrašą su pastabomis, Psalmių sąrašą (tų, kurias norėčiau mokėti mintinai), krikščioniškų knygų sąrašą (knygų, kurias norėčiau perskaityti pati ar perskaityti vaikams; pasižymiu tas knygas, kurias reikėtų įsigyti).

Literatūra

Čia žymiuosi visas mūsų perskaitytas knygas, bei turiu atsispausdinus bent kelis rekomenduojamų knygų sąrašus. Turiu įterpusi juodraštinį lapą, kuriame pasižymiu, kokias knygas galėčiau skaityti vaikams.

Pagalbiniai

Čia turiu atsispausdinus milžinišką mįslių sąrašą (nes mano vaikus visiškai netikėtai ėmė vežti mįslės – ir patys kuria, ir kitų narplioja); idėjų sąrašą atpasakojimui (narration), žaidimams; čia žymiuosi, kokius dalykus galime mokintis dainelių / eilėraštukų pavidalu; giesmių sąrašą; čia turiu ir klausimų sąrašą, kuriuos galime iškelti nagrinėdami kokį meno kūrinį, turiu čia įsisegus kelis metodinius pamąstymus pie kai kurių dalykų mokymą, turiu atsispausdinus ir savo tinklaraščio įrašus apie planavimą, kad pati nepamirščiau, ką darau...su kuo darau... kur darau.

Štai ir viskas. Šis segtuvas ir nedidelė papkutė (joje susegiau visą 12-os savaičių planą) – tvarka ir švara galvoje, mažiau palaidų lapų namuose... mažiau streso, mažiau galvos sukimo, mažiau laiko švaistymo. Me like it. Che.

Sumuoju

Jei mokymas namuose tau atrodo lyg koks baubas būtent dėl organizacinių aspektų, tuomet būk padrąsinta – organizuoti savo laiką ir visą namų mokymą galima išmokti. Tai visai paprasta. Pradėk nuo kelių tikslų ir paprasto planelio, kaip tuos tikslus pasiekti. Tebūna tie tikslai realistiški, atitinkantys tavo dabartinę situaciją.

Nevertėtų „skolintis“ kitų homeschoolerių keliamų tikslų, nes kiekviena šeima yra vis kitokia ir nėra dviejų šeimų, kurios tuo pačiu metu gyventų tokiose pačiose aplinkybėse. Mes unikalūs, todėl ir mūsų namų mokymas tai turėtų atspindėti... Turi vieną vaiką – bus vienaip. Turi penkis – bus kitaip. Turi naujagimį – visai kiti tempai. Turi paauglius – visai kitoks priėjimas. Gali sau leisti nedirbti arba dirbi iš namų – bus vienaip. Esi dirbanti mama – visai kitokie iššūkiai. Šeimoje yra sergančių – bus kitaip. Gyveni mieste – vienokie pliusai ir minusai. Kaime – kiti džiaugsmai ir rūpesčiai. Gyveni ne Lietuvoje – viskas kitaip. Žodžiu, pasižvejok ir pasigaudyk pas kitus minčių, idėjų, padrąsinimo. Tuomet atsigręžk į savo šeimą ir viską padaryk taip, kad atitiktų ne kažkokios komisijos, pedagogų lentelės, sugebėjimų aprašo, draugių ir giminių įnorius ir reikalavimus, o tavo unikalios šeimos poreikius. Ir viskas bus super.

Susirašyk priemones, kurias galėtumei kiekvienam dalykui naudoti. Pamąstyk, kokias knygas galėtumei perskaityti per vasarą, rudenį ar pavasarį. Sumesk nediduką sąrašą vietų, kurias norėtumei per tam tikrą laiko tarpą aplankyti.

Tuomet apmąstyk įprastą tavo šeimos savaitę. Pasižymėk kada keliates, kada valgot pietus, kada einat miegot, gal lankot kažkokius būrelius, procedūras. Tai griaučiai. Ant jų lipdyk tai, ką susiplanavai pirmam žingsnyje. Nuspręsk, kokią savaitės dieną galėtumėte skirti išvykai ar ilgam pasivaikščiojimui gamtoje, kokią savaitės ar mėnesio dieną važiuosite į biblioteką (be bibliotekos nė iš vietos...). Turbūt vertėtų sekmadienį skirti kelioliką minučių, kad apsvarstyti najuą savaitę. Galbūt lauki svečių? Tuomet pasižymėk tai savaitės planelyje, nes turbūt tą dieną su vaikais užsiimti teks mažiau. O dieną prieš turbūt ir į parduotuvę nulėkti teks. Galbūt ketinat kažkur išvykti kelioms dienoms. Galbūt iš kelionės galėtumėt ir kažką naudingo išspausti. Kiekvieną sekmadienį peržvelk ateinančią savaitę... Žinot kaip ten sako... Jei sekmadienį gerai sutepi savaitės ratus – žymiai toliau nuvažiuosi.

Ir svarbiausiai – mažiau streso... mažiau streso.

Tai tiek. Smagaus planavimo.

O čia kol aš planavau, Matas su mano planais padarė štai ką...

Trumpas įrašas apie vaikų išsedėjimą vienoje vietoje knygų skaitymo metu